Exam.net är gratis att använda för alla nya skolor i Nya Zeeland fram till den 1 juli 2024

Exam.net är nu integrerat med Microsoft Teams for Education. Läs mer om detta

Logotyp för Examnet
Lärare
Elever
Bluebar

Exam.net, mycket mer än bara prov

Miniatyrbild av inlägg

I mitt dagliga arbete som lärare använder jag Exam.net lika mycket för formativa bedömningar, läxor och andra övningar som till betygsgrundande prov. Ifall du inte har provat detta redan, har jag här några tips!

Förberedande arbete inför kommande lektion

Om du gillar strategin ”Flippat klassrum” - där eleverna förbereder sig innan lektionen - kan Exam.net vara mycket användbart. Jag ger vanligtvis mina elever en diagnos med frågor att besvara innan vi börjar med ett nytt ämne, så att jag har en uppfattning om deras kunskap innan vi startar. Min erfarenhet är att eleverna är väl medvetna om att detta inte är betygsgrundande och att det är till för att hjälpa mig som lärare att genomföra lektionerna mer effektivt, så de svarar ärligt på frågorna.  

Med automat-rättande frågor får jag snabbt återkoppling. Jag tar en titt på övervakning/resultatvyn efter att de har lämnat in vilket ger mig bra överblick över den allmänna kunskapsnivån i klassen, samt över en enskild elevens förmåga att behärska ämnet.  

Här ser det ut som jag behöver börja från grunden… 😐
I resultatvyn kan jag till och med se vem som gjorde arbetet i sista minuten och vem som inte gjorde det alls!

Eleverna kan också få direkt återkoppling och se de korrekta svaren efter att de har lämnat in sitt arbete. Gör bara en snabb justering i inställningarna.

Formativ bedömning 

Med tiden har jag skapat en bank med diagnoser som jag återanvänder med olika klasser. Att ha dem sparade i provlistan innebär att jag enkelt kan finslipa dem efter att ha testat dem. Jag skapar diagnoser som är delvis eller helt automatiserade, vilket innebär att jag sparar mycket tid på att inte behöva rätta och eleverna får feedback snabbare och oftare. 

Även om elevernas resultat inte nödvändigtvis kan användas för betygssättning, är min uppfattning att eleverna själva uppskattar att få feedback oftare. Detta gäller särskilt för elever som kämpar med motivation och ofta behöver att man kollar till dem för att hålla sig på rätt spår. 

Efter att nu ha gjort detta ett tag, tar det bara några minuter att ta fram en diagnos för en ny grupp. Resultatvyn ger mig en bra överblick över framstegen i klassen och jag får fingervisning om vilka elever som behöver mer stöd eller som inte gör sina läxor alls.

Sätta en deadline för hemuppgifter

Om jag vill ge eleverna ett par dagar på sig att slutföra en uppgift, men att den ska lämnas in en specifik dag, kan jag enkelt sätta en deadline som stänger provet vid en specifik tidpunkt.  

Om du använder Google Classroom når eleverna enkelt uppgiften därigenom. Om inte, kan du e-posta varje elev en individuell nyckel för att så de kan påbörja arbetet hemma.  

Stäng provet i provlistan för att säkerställa att inga ytterligare elever startar provet.
Avsluta provet för alla elever som fortfarande skriver, med eventuella undantag.

Hjälp elever att fokusera under hemläxorna

Det faktum att eleverna är låsta till testmiljön som tar upp hela skärmen innebär att de inte blir distraherade av meddelanden och notifieringar från sociala medier, appar eller webbplatser. Många elever berättar för mig att detta hjälper dem att fokusera under en längre tid och vi vet alla att antalet elever med koncentrations- och fokusproblem inte minskar!

Stör ej!

Eftersom jag inte vill behöva hantera elever som blir utelåsta från sin uppgift medan jag kopplar av (eller troligtvis rättar 😴) på kvällen, väljer jag ett lågsäkerhetsläge i inställningarna.

Här är två olika alternativ som jag rekommenderar i olika situationer. Jag använder det lägsta säkerhetsläget (tillåt vilken webbläsare som helst) som ändå garanterar att eleverna inte blir distraherade av meddelanden på sin dator. 

Ofta väljer jag att helt stänga av fuskskyddet om det inte är en betygsgrundande uppgift. Detta kan till exempel vara en uppgift där jag uppmuntrar elever att samla information från olika källor.

Jag skulle välja denna inställning till exempel om eleverna ombeds att läsa en text och svara på frågor eller skriva egna texter.

Dessutom kan inte eleverna gå ut på internet eller kopiera och klistra in texter som genererats av AI eller från andra källor i provfönstret utan att du blir notifierad.

P.S . Glöm inte att ge eleverna provnyckeln innan en läxa (Ja, har varit där ... 🙄) och såklart - kom ihåg att öppna upp provet 😆

Testa detta och se hur mycket tid du får tillbaka!

Nic Cardwell
Matematiklärare

Med automaträttade digitala prov minskar du tid och arbete med att rätta prov. Läs mer om Exam.net som din lösning för digitala prov.

Dela

Gör som mer än 270 000 andra lärare - skapa och genomför säkra prov digitalt på Exam.net

Elev